Nordisk mytologi i populärkultur

viking

Man kan inte tänka tillbaka till medeltiden och titta på runor utan att tänka på vikingar. Eller den nordiska mytologin som är väldigt stor och intressant. De dödliga gudarna som skyddade över oss för länge sedan, är så intressanta karaktärer att deras makter och krafter letat sig över hela världen. Var hittar vi nordisk mytologi idag?

Det enkla svaret skulle vara: överallt! Men om vi ska titta på lite fler specifika saker kan vi ta upp dessa:

Spelvärlden

Nordiska gudar har alltid varit intressanta för spelvärlden. För lite större spel kan man titta in det stora MMORPG-spelet ”Rangarok Online”. Skapat av ett koreansk företag där man drar mycket inspiration från nordisk mytologi. Det är en öppen värld utan handling där det är människa mot monster.

Filmvärlden

Ingen har väl missat uppsvinget för superhjälten Thor på sistone? Här har man gjort Thor till en utomjording istället för gud, men hans krafter kan i våra mänskliga ögon ses som gudomliga. Och så klart är hans främsta vapen hans hammare Mjölnir, som bara en rättfärdig person kan lyfta.

Den senaste storsatsningen från Kanada, ”Vikings”, har fått lysande kritik och en fjärde säsong av serien är på väg. Serien följer historien om den verkliga personen Ragnarr Loðbrók, hans nordiska tro, hans liv som kung, hans familj och hans möten med de länder som en dag kommer att bli England.

Tidningsvärlden

Superhjälten Thor började så klart som en serietidning, men det är knappast den enda som tar idéer från den nordiska mytologin.

I Japan finns det exempelvis en serietidning som kallas ”Matantei Loki Ragnarok” där man tagit inspiration från de nordiska gudarna och historierna, och sedan gjort om dem lite.

Den roliga webbserietidningen ”The Order of the Stick” handlar om Tor, Odin, Loke och Sif, som sägs vara skaparna av universum. Men vi får också följe Durkon Thundershield som är Tors följeslagare och trotjänare.