Hansestaden Visby

När man talar om medeltida platser i Sverige hamnar Visby ofta i fokus. Och av bra anledningar också. Denna stad är inte bara Sveriges bäst bevarade medeltida stad, utan hela Skandinaviens. Området innanför ringmuren är känt som hansestaden Visby och det är sedan 1995 ett av de svenska världsarven på Unescos lista.

Motivationen som gavs när staden upptogs på listan var som följer:

ett synnerligen framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad handelsstad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild och sin synnerligen värdefulla bebyggelse, som till sin form och funktion klart uttrycker denna betydande mänskliga bosättning

Hansestaden Visby är mer än ett kulturellt arv idag. Det är också ett livs levande område med boenden, verksamheter och ett näringsliv. Om kring 2 600 av stadens 22 500 innevånare bor innanför ringmuren och tar dagligen del av detta medeltida arv.

Stadskärnan omfattar cirka 77 hektar och har i sig allt man kan förvänta sig hitta i en vanlig stad. Det finns till och med en regional högskola belägen i denna historiska del av staden, vilket bidrar mycket till att bibehålla den levande stadskärnan och se till att intresset för både boende och arbete upprätthålls.

Samtidigt som mycket görs för att ta hänsyn till stadens status som ett världsarv, satsar man även mycket på att förädla kulturmiljön och utveckla turismen i hansestaden Visby. Turismen är mycket viktigt för näringslivet och ser mängder med besökare varje år. Sommaren är en speciellt viktig tid med massor av planerade aktiviteter.

En av de mest populära aktiviteterna i Visby är helt klart medeltidsveckan. Denna sker årligen vecka 32 och tar huvudsakligen plats i staden, men har även aktiviteter och uppvisningar utanför i vissa områden.

Det är väldigt vanligt att ta båten från fastlandet, men det går lika gärna att flyga. Och tittar man bara runt behöver det inte vara väldigt stora prisskillnader.