Gysinge Bruk

Gysinge Bruk byggdes upp på 1600-talet och sedan bevarats mycket väl. Det är därmed ett av de vallonbruk som är bäst bevarade i hela Sverige. Bruket byggdes upp eftersom en masugn skulle anläggas och att det därmed behövdes ett omkringliggande bruk.

Att det just hamnade här är på grund av dess läge med både vatten och skog mycket nära inpå. Just närheten till naturen är orsaken att dagens besökare kommer hit för att bo på konferenshotellet, vandrarhemmet eller för att boka en av husbils/husvagnsplatserna.

I Gysingebruks Wärdshus serveras klassiska traditionella rätter med fokus på kvalité och med ett stort inslag av både närproducerade och ekologiska matvaror. För den som bara vill ha något lättare finns caféet ”Hus 1866”.

Hit åker många för att bo och äta gott utan att för den skulle vara speciellt intresserad av brukets långa historia. Men hit lockas även historiskt intresserade som absolut inte kommer bli besvikna. Bruket har tagit tillvara på dess historia på ett mycket bra sätt och bland annat finns här guidade turer där man beskriver hur bruket en gång användes som ett arbetsområde i motsats mot idag då det snarare är ett område som förknippas med avslappnig och semester.